Name That Island: A Quiz for Caribbean Lovers

Posted by Fodor's Editors on January 14, 2010 at 12:09:48 PM EST | Post a Comment

How big of a Caribbean expert are you? Maybe you go every year, exploring a different island every time. Or maybe you've never been because you assume that the Caribbean is a playground solely for travelers that love nothing more than lying on the beach—all day. Take our quick quiz to test your knowledge of the islands—regular visitors will recognize many of their favorites and the rest of you just might find a destination or two that piques your interest. You'll certainly get a sense of just how different the offerings are; there truly is something for everyone.

Name That Island: Profiles of Paradises

Answers are at the very bottom, but you can also click to see the correct answer under each question to read more about the island that each profile describes.

Caribbean-quiz-stbarths-mac.jpg

Paradise #1

The vibe: If you come here for a taste of European village life, not for a conventional full-service resort experience, you will be richly rewarded. Go for excellent dining and wine, great boutiques with the latest fashions, and an active, on-the-go vacation. Don't go for big resorts, and make sure your credit card is platinum-plated.

This most closely describes the island paradise of:
a) St. Martin
b) Dominica
c) Anguilla
d) St. Barths
View our online guide to this island paradise

Paradise #2

The vibe: This island has staged one of the best comebacks of the new century, returning to the tourism scene after a disastrous volcanic eruption in 1995. Go for exciting volcano ecotourism and great diving or just to taste what the Caribbean used to be like. Don't go for splashy resorts or nightlife. You'll be happier here if you can appreciate simpler pleasures.

This most closely describes the island paradise of:
a) St. Martin
b) St. Kitts
c) Montserrat
d) St. Thomas
View our online guide to this island paradise

Caribbean-quiz-saba-wierdea.jpg

Paradise #3

The vibe: With few modern conveniences (no resorts, no fast food, no movie theaters), you can reacquaint yourself with Mother Nature or simply catch your breath. Go to dive in the clear water, to hike to the top of the Mt. Scenery, and to enjoy the peace. Don't go if you want to lounge on the beach. There is no beach.

This most closely describes the island paradise of:
a) Grenada
b) St. Barths
c) St. John
d) Saba
View our online guide to this island paradise


Paradise #4

The vibe: With miles of brilliant beaches and a range of luxurious resorts (even a few that mere mortals can afford), this is where the rich, powerful, and famous go to chill out. Go for the fine cuisine in elegant surroundings, great snorkeling, and funky late-night scene. Don't go for shopping and sightseeing. This island is all about relaxing and reviving.

This most closely describes the island paradise of:
a) Anguilla
b) Montserrat
c) St. Croix
d) Guadeloupe
View our online guide to this island paradise

Paradise #5

The vibe: Two nations (Dutch and French), many nationalities, one small island, a lot of development. But there are also more white, sandy beaches than days in a month. Go for the awesome restaurants, excellent shopping, and wide range of activities. Don't go if you're not willing to get out and search for the really good stuff.

This most closely describes the island paradise of:
a) Statia
b) Guadeloupe
c) St. Martin
d) Anguilla
View our online guide to this island paradise

Caribbean-quiz-guadeloupe-m.jpg

Paradise #6

The vibe: This exotic, tropical paradise is covered by a lush rain forest and bless with a rich, Creole culture that influences everything from its dances to its food. Go if you want to experience another culture--and still have creature comforts and access to fine beaches. Don't go if you want five-star luxury because it's rare here.

This most closely describes the island paradise of:
a) Guadeloupe
b) Nevis
c) Statia
d) St. Thomas
View our online guide to this island paradise

Paradise #7

The vibe: One of the most green and beautiful islands in the Caribbean is, arguably, the most romantic. The scenic south and central regions are mountainous and lush, with dense rainforest, endless banana plantations, and fascinating historic sites. Along the west coast, some of the region's most picturesque and interesting resorts are interspersed with dozens of delightful inns, appealing to families as well as lovers and adventurers.

This most closely describes the island paradise of:
a) Grenada
b) Aruba
c) St. Lucia
d) Saba
View our online guide to this island paradise

Caribbean-quiz-barbados-one.jpg

Paradise #8

The vibe: Broad vistas, sweeping seascapes, craggy cliffs, and acre upon acre of sugarcane make up the island's varied landscape. A long, successful history of tourism has been forged from the warm, Bajan hospitality, welcoming hotels and resorts, sophisticated dining, lively nightspots, and of course, magnificent sunny beaches.

This most closely describes the island paradise of:
a) St. Lucia
b) Barbados
c) Bonaire
d) Aruba
View our online guide to this island paradise

Paradise #9

The vibe: Some Caribbean travelers seek an undiscovered paradise, some seek the familiar and safe. This island is for the latter. On the smallest of the ABC islands, the waters are peacock blue, and the white beaches beautiful and powdery soft. For Americans, this paradise offers all the comforts of home: English is spoken universally, and the U.S. dollar is accepted everywhere.

This most closely describes the island paradise of:
a) St. Kitt's
b) Grenada
c) Barbados
d) Aruba
View our online guide to this island paradise

Paradise #10

The vibe: The spice business is going strong, but tourism is just as important. On the laid-back island, the only sounds are the occasional abrupt call of a cuckoo in the lush rain forest, the crash of surf in the secluded coves, and the slow beat of a big drum dance. Resorts are mostly small and charming. St. George's, the island's capital, is often called the most beautiful city in the Caribbean.

This most closely describes the island paradise of:
a) Curacao
b) Grenada
c) Barbados
d) Aruba
View our online guide to this island paradise

Paradise #11

The vibe: This is the quintessential low-key island, where the most exciting thing is finding an elusive blue iguana while hiking the Quill. The real thrills are below the surface. Go to dive the wrecks, to hike the island's extinct volcano, and to be among the Caribbean's friendliest people. Don't go if you want to do much else.

This most closely describes the island paradise of:
a) St. Barths
b) St. John's
c) St. Kitt's
d) St. Eustatius
View our online guide to this island paradise

Caribbean-quiz-curacao-RASi.jpg

Paradise #12

The vibe: Rich in heritage and history, this warm-weather destination offers a blend of island life and city savvy, wonderful weather, spectacular diving, and charming beaches. Dutch and Caribbean influences are everywhere, but there's also an infusion of touches from around the world, particularly noteworthy in the great food. Willemstad, the picturesque capital, is a treat for pedestrians, with shopping clustered in areas around the waterfront.

This most closely describes the island paradise of:
a) Curacao
b) Bonaire
c) Aruba
d) St. Lucia
View our online guide to this island paradise

Paradise #13

The vibe: San Juan is hopping day and night; beyond the city, you'll find a sunny escape and slower pace. So party in San Juan, relax on the beach, hike the rain forest, or play some of the Caribbean's best golf courses. You have the best of both worlds here, with natural and urban thrills alike. So go for both. Just don't expect to do it in utter seclusion.

This most closely describes the island paradise of:
a) Puerto Rico
b) Barbuda
c) Dominican Republic
d) Cayman Islands
View our online guide to this island paradise

Caribbean-quiz-jamaica-lyac.jpg

Paradise #14

The vibe: Easy to reach and with resorts in every price range, this island is an easy choice for many travelers. Go to enjoy the music, food, beaches, and sense of hospitality that's made it one of the Caribbean's most popular destinations. Don't go if you can't deal with the idea that a Caribbean paradise still has problems of its own to solve.

This most closely describes the island paradise of:
a) Anguilla
b) Jamaica
c) Saba
d) St. Croix
View our online guide to this island paradise

Paradise #15

The vibe: Vacationers appreciate the mellow civility of this destination, and its exceptional Seven Mile Beach has its share of fans. Divers come to explore the pristine reefs or perhaps to swim with friendly stingrays. Go if you want a safe, family-friendly vacation spot. Don't go if you're trying to save money because are few real bargains here.

This most closely describes the island paradise of:
a) Puerto Rico
b) Aruba
c) Cayman Islands
d) Grand Turk
View our online guide to this island paradise

Answers: 1) D, 2) C, 3) D, 4) A, 5) C, 6) A, 7) C, 8) B, 9) D, 10) B, 11) D, 12) A, 13) A, 14) B, 15) C

Stumped by some of these questions? Maybe it's time to discover a new island paradise. Take our travel planner to find a warm-weather destination, including spots in the Caribbean, for your next trip. Escape the cold!

Photo credits: (1) mac99/istockphoto; (2) wierdeau/istockphoto; (3) burdem/istockphoto; (4) onepony/istockphoto; 5) RASimon/istockpoto; 6) LyaC/istockphoto

Posted in Deals

Member Comments (1)  Post a Comment

Advertisement

Advertisement